Kokį elektrinį paspirtuką rinktis iki 500 eurų, 600 eurų, 700 eurų, 900 eurų? Esu visiškai žalias, norėtųsi, kad nuvažiuotu ilgesni atstumą negu 25km,daugiau nežinau į ką atkreipt dėmėsi. Šie ir panašūs klausimai, pasirodo elektrinių paspirtukų grupėje vasarą praktiškai kas antrą dieną.

Beveik visada pateikiamas atsakymas, kuris iš tikro skamba daugmaž taip: „Pirk mano“

Natūralu, nes tai gan lengvas būdas parduoti savo prekę, tam kuris nesupranta nieko apie elektrinius paspirtukus.

Tačiau vieno teisingo atsakymo nėra, nors… apie tai straipsnio pabaigoje.

Pradėkime nuo to, kas svarbiausia. Poreikių išsiaiškinimo. Kam jums reikia elektrinio paspirtuko? Kokiu keliu ir kokį atstumą dažniausiai įveiksite elektriniu paspirtuku? Koks elektrinio paspirtuko vairuotojo svoris, amžius? Svarbu net ir tai, kuriame daugiabučio aukšte gyvenate, ar kuriame aukšte jūsų ofisas (jei lifto nėra).

Dažniausiai elektrinius paspirtukus renkamės kelionei į darbą arba savaitgalio pramogoms. Jeigu jūsų kelyje yra didesnių kalnų (pvz. Vilniuje Narbuto kalnas, Kaune Savanorių pr. kalnas) tai pamirškite Xiaomi 1S, ar kitą elektrinį paspirtuką, kurio variklis silpnesnis nei 250W, o baterijos įtampa mažesnė, nei…, net jei jūs esate 15 metų vaikas ir sveriate 50 kg. Nes kelionė tokia įkalne bus tiesiog kančia ir greičiausiai teks pasispirti ne vieną kartą kylant į tokį kalną.

Tačiau didesnių nepatogumų nepatirsite ir su šypsena veide riedėsite lygiais parko takeliais ar dviračių takais, net jei sveriate 80-100 kg ir riedate jau minėtu silpniausiu Xiaomi elektriniu paspirtuko – 1S modeliu.

Renkantis elektrinį paspirtuką, jo svoris yra svarbu dėl vienos priežasties, jo kilnojimo (na ir šiek tiek dėl įtakos pagreičiui ir nuvažiuojamam atstumui). Jeigu gyvenate 5tame namo aukšte ir nėra lifto, vertėtų rinktis lengvesnį elektrinį paspirtuką, nes kad ir kaip smagu būtų važiuoti su tvirtesniu elektriniu paspirtuku, bet jo nešiojimas kasdien po kelis kartus į 5tą aukštą greitai tą džiaugsmą nugesins. Taip pat sunkesnį elektrinį papsirtuką bus sudėtingiau įkelti ir ištraukti iš automobilio bagažinės. Juk norėsis vasarą nusivežti jį prie jūros ir pralėkti pajūrio dviračių takais! Čia taip pat svarbu ir elektrinio paspirtuko dydis, juk jis turėtų kažkaip tilpti į bagažinė, o jei reikės įkelti du ar tris..

Dažnai elektrinių paspirtukų grupėje taip pat matome pranešimų, kuriuose naujieji elektrinių paspirtukų vairuotojai skundžiasi ženkliai mažesniu įveikiamu atstumu su paspirtuku, nei nurodoma pardavėjo ar gamintojo pateikiamoje informacijoje. Į galvą pradeda lysti mintys, jog tai yra brokas, ar kažkas kažką apgavo. Bet.. niekas čia nieko neapgavo, tiesiog skiriasi požiūriai. Juk gamintojai nurodo kokį atstumą elektriniu paspirtuku įveikia smulkus (apie 60-70 kg.) sveriantis vairuotojas idealiomis sąlygomis, t. y. lygus kelias, šilta diena, mažas greitis. Na, o pirkėjas, dažnai tvirto sudėjimo raideris, pralėkęs „dugnais“ ir dar į kalną. Natūralu, kad rezultatai labai stipriai skiriasi.

Kelionės trukmė/atstumas tiesiogiai priklauso nuo šių pagrindinių aplinkos veiksnių: kelio relijefo, t. y. važiuosite lygiu keliu, ar teks kilti į kalną; oro temperatūros – kuo žemesnė temperatūra, tuo baterija (čia tik apibendrintai pasakysiu, nesiplėsdamas, nes yra daug dedamųjų) greičiau išsikraus; vairuotojo svorio ir net ūgio (svoris kurį elektrinio paspirtuko varikliui tenka vežti, vėjo pasipriešinimas); važiavimo stiliaus (gazas – dugnas/ autopilotas / važiavimas mažesniu greičiu). Oro slėgis padangose (minšta padanga = didesnis pasipriešinimas, didesnės elektros energijos sąnaudos, bei ŽENKLIAI didesnė tikimybė, kad susprogdinsite kamerą kelionės metu). Visa tai įtakoja elektros energijos sunaudojimo greitį/kiekį.

Beabejo svarbu ir komfortas riedant. Pagrindinis kriterijus į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, tai amortizacija / kelio nelygumų sugėrimas. Yra papsirtukų kurie turi padorius amortizatorius (o ne spyruokles, kurios nėra praktiškos, tik atrodo gražiai), bet jie kainuoja gerokai virš klausime nurodomos sumos pvz. Inomim Hero (kurio kaina yra apie 1300 eurų) Taip pat šį kriterijų patenkintų ir Inmotion L9 elektrinis paspirtukas (2021 metų naujiena). Plačiau apie jį šioje nuorodoje.

Kokį paspirtuką rinktis
Koki paspirtuka rinktis inmotion

Bet sugerti kelio nelygumus gali ir storos elektrinio paspirtuko padangos bei didesni ratai. Tai gi, rekomenduojame taip pat atkreipti dėmesį į šį kriterijų taip pat.

Tačiau elektrinių paspirutkų gamintojai, galima sakyti diskriminuoja vieną grupę žmonių, t. y. aukštaūgius. Mat jų vairų aukščiai nesireguliuoja. Na taip, yra keli modeliai kurių vairo aukštis reguliuojasi, bet jie vis tiek nebus pakankami aukštaūgiams, o ir jų techninės charakteristikos bei patikimumas ilgai nedžiugins.

Panašu, kad aptarėme visus svarbiausius niuansus, kurie padės susivokti, ko jūs ieškote. O kai jau tai žinote, galite rinktis sau tinkamą naują ar dėvėtą modelį specializuotame elektrinių paspirtukų skelbimų portale www.evrider.lt arba pasinaudoti mūsų partnerių siūlomomis nuolaidomis įsigyjant naują elektrinį paspirtuką. Apie tai, ką rintis, naują ar dėvėtą, skaitykite šiame straipsnyje.

Mūsų atrinkti modeliai, kuriuos dažniausiai rekomenduojama rinktis, perkant elektrinį paspirtuką iki 900 eurų:

Nr. 1. – Ninebot G 30 MAX (su antros kartos varikliu).

Patiko nes:

  • jis sukurtas nuomai, todėl yra itin tvirtas, patikimas, sandarus ir drėgmei atsparus.
  • Įveikiamas atstumas iki 65 km (normaliom sąlygom apie 45 km) yra daugiau nei norėsite per vieną dieną nuvažiuoti elektriniu paspirtuku.
  • Senkant baterijai, nemažėja pasiekiamas maksimalus greitis.
  • Padangos apsaugotos nuo pradūrimu, sustiprinto karkaso. Net ir pradūrus padangą, galėsite tęsti kelionę, tik mažesniu greičiu.
  • Galingas variklis – 300W. (650W peak) kad tvirtesnio sudėjimo raideris užriedėtų į rimtesnį kalną be pasispyrimo.
  • Labai patogi mobilioji programėlė skirta stebėti tiek savo keliones tiek ir elektrinio paspirtuko pagrindinius parametrus.
  • Turi viduje įmontuotą pakrovėją, tad kelionėje užtranka turėti tik kompaktišką kabelį.

Nepatiko nes:

  • sunkokas – 18 kg.
  • Didokas. 2 elektrinius paspirtukus bus sunku įdėti į įprasto sedano bagažinę.
  • Naujas su garantija Lietuvoje kainuoja apie 750 eurų. Nors tai ir nėra elektrinis paspirtukas kuriam reikia garantijos


Naujo kaina apie 570 eurų.

Nr. 2. – Xiaomi M365 PRO arba PRO 2.

Patiko nes:

  • patikimas ir laiko patikrintas modelis. Gedimų pasitaiko nedažnai, visi jie lengvai ir nebrangiai pataisomi, nes visi padorūs servisai turi jiems reikiamų detalių.
  • Lengvesnis (14 kg.) ir kompaktiškesnis. Nesunkiai 2 elektrinius paspairtukus įdėsite įprasto sedano bagažinę.
  • Variklio galios (250 w; 500 w peak) pakanka smagiam pasivažinėjimui po miestą.
  • Įveikiamas atstumas iki 45 km (normaliom sąlygom apie 30 km) yra optimalus vienos dienos pasivažinėjimui elektriniu paspirtuku pasiekiamas atstumas.
  • Patogi mobilioji programėlė, skirta stebėti paspirtuko pagrindinius parametrus.

Nepatiko nes:

  • Maksimalus greitis 25 km/h. Taip, didesnis greitis yra nelegalus Lietuvoje, bet, na.. žinot kaip būna.
  • Dažnai sprogsta padangos. Dažniausiai taip nutinka, dėl netinkamo oro slėgio padangose.
  • Ilgas krovimo laikas ( pilnai pakrauti reikia nuo 5 iki 7,5 val.)

Koki paspirtuka rinktis inmotion

Nr. 3. – Inmotiol L9 (S1 – atnaujintas modelis)

Patiko nes:

  • Patogus.
  • Didesnis įveikiamas atstumas (iki 95 km).
  • Galingas (500W) Variklis gale (S1 modelio).
  • Su amortizatoriais.
  • Rodo posūkius.
  • Didelis informacinis ekranas.

Nepatiko nes:

  • Sunkus – 17 kg.
  • Senkant baterijai mažėja maksimalus greitis.
  • Neįprastas rankenėlių aukštis.
  • Griozdiškas net ir sulanksčius.
  • Brangiausias iš vertinamų.


Naujo kaina apie 605 eurų.

0 Shares:
You May Also Like
Xiaomi pro projektas
Plačiau

Projektas Šiukšlė!

Tokiu skalbiu pavadinimu jį įvardino šio projekto autorius Povilas. Kodėl šiukšlė? Tuo viską ir sužinosim. Kas paskatino imtis…
ninebot max g2 elektrinis paspirtukas
Plačiau

NINEBOT BY SEGWAY MAX G2

Elektrinis paspirtukas, kurio tikrai laukėme!!! Jūs buvote išgirsti! Taip taip taip, visų laikų patikimiausias elektrinis paspirtukas Ninebot G30…
audi-e-scooter-02
Plačiau

Segway duoklė Audi fanams

Audi, kuri tikrai stipriai įžengė į elektromobilių rinką bendradarbiaudama su Segway-Ninebot pasiūlė kur kas efektyvesnę transporto priemonę mieste.…
Super Xiaomi m365 pro2
Plačiau

Super Xiaomi M365 Pro 2

Ką galima išspausti iš nemirtingo Xiaomi M365 PRO 2? Šį bei tą ir tikrai nemažai. Elektrinių paspirtukų bendruomenės…